Living Labit

ENERGISE -hankkeen ytimessä ovat olleet Living Lab -kokeilut. Living Lab tarkoittaa "elävää laboratoriota", jossa tutkimusta tehdään yhdessä kuluttajien, tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Living Labit valikoituivat menetelmäksi hankkeessa aiemmin toteuttamamme laajan katselmuksen pohjalta, jonka osana myös toteutettiin tietopankki eurooppalaisista energiakokeiluista

ENERGISE Living Labien (ELL) tavoitteena oli testata yhdessä kotitalouksien kanssa erilaisia keinoja vähentää arkista energiankulutusta, kotitalouksien kokemusten kautta saada lisätietoja erilaisista energiakulttuureista Euroopassa, sekä ymmärtää ja haastaa sosiaalisia normeja energiankäytön taustalla. Kokeilut toteutettiin samanaikaisesti kahdeksassa Euroopan maassa syksyllä 2018 ja niissä oli mukana yli 300 kotitaloutta. Suomesta mukana oli 18 kotitaloutta Helsingin Merihaasta ja 19 kotitaloutta Porvoosta

Kokeiluihin valikoitui kaksi arjen energiakäytäntöä: pyykinpesu ja lämmitys. Lämmitys siksi, että se vie suurimman osan kotitalouksien arkisesta energiankäytöstä. Pyykinpesu ja pesemisen tavat taas ovat muuttuneet huimasti vuosikymmenien aikana, kun sekä teknologia että puhtausnormit ovat muuttuneet.

HaastepaketitOsallistujat saivat haasteiden tueksi tarvike- ja vinkkipaketit.

 

Kokeilujen aikana osallistujat haastoivat itsensä pyrkimään yhdessä sovittuihin tavoitteisiin energiankäytön vähentämisessä: vähentämään pyykinpesua noin 4 viikon ajan ja laskemaan kodin lämpötilaa noin 4 viikon ajan, kuitenkin jokaisen kotitalouden mahdollisuuksien mukaisesti. Ennen kahdeksan viikon kokeilua veimme koteihin muun muassa mittarit, joilla voidaan mitata huonelämpötilaa ja pyykinpesun sähkönkulutusta, ja mittasimme lähtötilanteen niin sanotulla seurantajaksolla. Lisäksi kotitaloudet saivat tarvikepaketit, joissa on haasteiden saavuttamista tukevia tarvikkeita ja vinkkejä. Varsinainen haastejakso alkoi tapaamisella, jossa keskustelimme lämmityksen ja pyykinpesun tavoista sekä sovimme yhdessä kokeilun tavoitteet. Kokeilun aikana, heti sen jälkeen sekä pari kuukautta myöhemmin pyysimme kotitalouksia vastaamaan muutamaan kyselyyn. Lisäksi tapasimme kotitalouksia ja keskustelimme heidän kokemuksistaan. Osallistujien palaute ja kokemukset kokeilusta ovat meille erittäin tärkeitä.

Living Labien aikajana

 

Kotitaloudet Suomessa onnistuivat vähentämään pyykinpesukertoja noin kolmanneksella. Keskeisiä keinoja tässä olivat täydempien koneellisten peseminen sekä pesuvälien pidentäminen. Vaatteita käytettiin hieman pidempään, ja käyttöaikaa pidennettiin muun muassa tuulettamalla vaatteita ja poistamalla tahroja. Käyttöön otettiin aiempaa laajempi keinovalikoima, jotta ylimääräistä pesemistä voitiin välttää. Osallistujat myös kokivat säästäneensä aikaa, ja pyykinpesusta tuli rennompaa ja mukavampaa kun sitä ei tarvinnut tehdä koko ajan. Rutinoitunutta toimintaa onnistuttiin siis haastamaan, mutta samaan aikaan kaivattiin lisää tietoa ja keinoja tottumusten kyseenalaistamiseen: voiko töihin mennä samassa paidassa kahtena päivänä peräkkäin, miksi lakanat pitää pestä 60 asteessa, ja jääkö vaatteisiin pesuainejäämiä jos pesulämpötilaa laskee?

Sisälämpötilat laskivat noin yhdellä asteella. Porvoossa lämpötila laski 20,6 asteesta 19,7 asteeseen ja Merihaassa 22,5 asteesta 21,6 asteeseen. Merihaassa haasteeksi osoittautui taloyhtiöiden poistoilmalämmön hyödyntäminen, joka piti asunnot keskimäärin melko lämpiminä. Asukkailla oli siten vain rajalliset mahdollisuudet laskea lämpötilaa, mutta toisaalta poistoilmalämmön hyödyntäminen tarkoittaa, että lämpö ei ”mene harakoille”. Olisikin tärkeää pohtia miten lämpöä voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Myös sopivaksi koettu sisälämpötila laski kyselyjen perusteella noin asteella. Isoja muutoksia esimerkiksi huoneiden käyttötavoissa ei tapahtunut, vaan matalampaan sisälämpötilaan totuttiin ja kyseenalaistettiin ajatusta, että sisällä pitäisi pystyä olemaan t-paidassa läpi vuoden. Lisäksi lämpöpattereita säädettiin pienemmälle erityisesti makuuhuoneissa ja muissa vähemmän käytetyissä huoneissa, tai kun poistuttiin kotoa.

ENERGISE Living Labeista Merihaassa mukana oli lisäksi yhteisöllinen elementti, sillä osallistujat kokoontuivat yhteen keskustelemaan energiankäytöstä sekä arjen rutiineista sekä ennen että jälkeen kokeilujen. Lisäksi osallistujien käytössä oli yhteinen Facebook-ryhmä. Osallistujat kokivat, että oli tärkeää tuntea ettei ollut hankkeessa yksin, vaan mukana oli myös muita. Yhteiset keskustelut kannustivat jatkamaan haasteita loppuun saakka, ja kokemusten jakaminen oli arvokasta.

Lisätietoja kokeiluista sekä niiden tuloksista on luettavissa seuraavista raporteista:

ENERGISE-kokeilut Suomessa (suomenkielinen yhteenveto)

Living Lab country report - Finland (yhteenveto englanniksi)

Report on the analysis of ENERGISE Living Labs across all eight participating countries (yhteenveto kaikista Living Labeista)

Raportit muista maista (englanniksi)

 

Kaikki tiedot ENERGISE Living Labien toteutuksesta ovat avoimesti saatavilla. Olemme lisäksi perustaneet kaikille kestävästä energiankäytöstä kiinnostuneille avoimen Facebook-ryhmän. Tervetuloa keskustelemaan!